Лікування хвороб

Авітаміноз — причини, ознаки, симптоми і лікування

Авітаміноз - причини, ознаки, симптоми і лікування

Авітаміноз Нд

Для авітамінозу Нд характерні уповільнення зростання і оперяемості молодняка курей, анемія і слабкість ніг. Недолік Вс (фолієвої кислоти) зустрічається у птахів досить часто. Захворювання зазвичай проявляється при використанні високоенергетичних кормів з високим відсотком інгредієнтів тваринного походження (рибна та м’ясна борошно, сухе молоко).

Фолієва кислота надходить в організм птахів з рослинним кормом і синтезується в кишечнику. Нестача фолієвої кислоти може бути обумовлений такими факторами:

  • хвороби шлунка і кишечника.
  • нестача вітамінів А, С і біотину.
  • ураження печінки.
  • тривале застосування сульфаніламідів і кокцидіостатиків.

У дорослих курей симптоми авітамінозу Нд не виражені. Знижується несучість, відсоток виведення курчат. Загибель ембріонів припадає на термін 16-17 днів від початку інкубації.

У курчат ознаки захворювання більш характерні:

  • затримка росту.
  • анемія.
  • шия зігнута (параліч м’язів-розгиначів).
  • погіршення оперення, у птахів з темним пером змінюється забарвлення.
  • слабкість ніг, кінцівки тремтять.
  • пізніше розвивається пронос з водянистими фекаліями білого кольору.

У гусенят розвивається патологія ніг, схожа на перозис. У індичат зустрічається деформація дзьоба, спастичні скорочення м’язів шиї.

Лікування включає в себе

  • нормалізацію раціону по вітамінам А, С, біотину, В12.
  • забезпечення тварин повноцінним білком.
  • вводять в корм фолієву кислоту з розрахунку 0,5 г на тонну для молодняка і 1,5 г для птахів батьківського стада.

Для профілактики в раціон вводять багаті вітаміном Вс корми: трав’яне борошно з конюшини, люцерни, озимого жита, шрот, дріжджі.

Недостатність В12 (ціанкобаламін) виникає у птахів при низькому вмісті в р Ціон кормів тваринного походження, частіше при клітинному змісті, коли птах не має можливості скльовувати послід.


ЦIКАВI НОВИНИ:

Вітамін В12 синтезується в кишечнику живності мікрофлорою. Для його освіти необхідний кобальт.

Захворювання характеризується такими симптомами:

  • анемія.
  • уповільнення зростання і розвитку.
  • погана оперяемость.
  • дерматит в області шиї і голови.
  • скрючивание пальців.
  • помутніння і почервоніння рогівки ока.
  • зниження статевої функції, виводимості яєць.

Для профілактики і лікування авітамінозу В12 в раціон вводять рибну та м’ясну борошно, печінку, молочні продукти.

Скармливают препарати в дозах:

  • АБК, ПАБК (сухий) — 10 — 12 мг на тонну.
  • вітамін В12 — 25 мг / т.
  • хлористий кобальт — 10 г / т.
  • метіонін — 1 — 1,5 кг / т.
  • кормові антибіотики (біоміцин) — 200 — 500 мг / т.

Група Е

Вітамін Е (токоферол) в організм птахів надходить ззовні з рослинним кормом і накопичується в печінці та інших органах. Токоферол швидко окислюється і втрачає свою активність. Його засвоєнню з кишечника перешкоджають жирні кислоти (риб’ячий жир, рослинні масла), сульфаніламіди, надлишок заліза.

Хвороба частіше розвивається у курчат м’ясних порід, особливо вгодованих півників. Уражаються м’язова тканина і головний мозок. Перші прояви виникають у курей у віці 3 — 5 тижнів, у качок — в 2 — 3 тижні.

Симптоми

  • м’язова слабкість.
  • хитка хода.
  • манежний руху.
  • заціпеніння, що змінюються підвищеною збудливістю.
  • конвульсії, голова загинається вниз і вбік.

у індичат зустрічається синдром «великий п’яти» — потовщення сухожилля і викривлення великогомілкової кістки.

Для лікування в корм вводять один з препаратів:


ЦIКАВI НОВИНИ:

  • концентрат вітаміну Е курям 0,3 — 0,5 мг на голову, курчатам 0,3 мг на 1 кг корму.
  • гранувіт Е — 15 г / т.
  • аквітани — 10 г / т.
  • кормовітін Е 25 — 10 /т./li
  • тривит.
  • риб’ячий жир.
  • капсувіт.
  • селенит натрію.

Для профілактики авітамінозу Е в раціон вводять зелений корм, пророщене зерно, сінну борошно.

Група До

Вітамін К (філлохинон) синтезується зеленими рослинами і деякими мікроорганізмами. Хвороба, пов’язана з недоліком К, розвивається у птахів рідко. Виникненню захворювання сприяють:

  • згодовування понад 5% жиру.
  • застосування антибактеріальних препаратів.
  • дефіцит вітамінів групи В.
  • погана вироблення жовчі.

Авітаміноз До може бути викликаний присутністю в кормі антивитаминов — кумарину, варфарину. Кумарин міститься в зіпсованому Конюшиновий сіні і силосі.

Симптоми хвороби

  • пригнічення.
  • скуйовджене оперення.
  • погана згортання крові.
  • крововиливу під шкірою (сині плями).
  • блідість гребеня і сережок.
  • виснаження.

Лікування авітамінозу К проводять синтетичними препаратами — вікасолом або сінковітом. З метою профілактики захворювання в раціон включають печінку, моркву, кропиву, хвою, люцерну.

Підводячи підсумки зазначимо, що існує багато різних авітамінозів домашньої птиці. Для їх запобігання слід годувати стадо збалансованим за складом кормом, додатково вводити препарати в критичні періоди, не допускати згодовування прострочених преміксів або зіпсованих кормів. Потрібно пам’ятати, що захворювання більш схильні до високопродуктивні особини, уважно спостерігати за зростаючим молодняком і якістю інкубаційного яйця у батьківського стада.

Група А

Вітамін А (ретинол) бере участь всіх видах обміну речовин. Він забезпечує нормальний ріст і розвиток бройлерів, несучість несучок, запліднюваність інкубаційних яєць і виводимість молодняка. Вітамін А відноситься до жиророзчинних, всмоктується з кишечника при нормальному виробленню жовчі і накопичується в печінці. Запаси А і каротиноїдів є і в жовтку яєць, що забезпечує нормальний розвиток молодняку ​​протягом перших тижнів життя.

Недолік елементів А може виникати при малій кількості або відсутності його, а також його провітаміну (каротину) в кормах, особливо в зимовий період. У повнораціонні комбікорми для птахів його зазвичай включають в кількості 10-15 млн. ИЕ, що повністю забезпечує потребу будь-яких вікових груп.

Авітаміноз А може розвиватися і при нормальній кількості елемента в кормах. Це відбувається через його поганого засвоєння в кишечнику.

Фактори, що сприяють внутрішньому дефіциту групи А

  • інфекційні хвороби (пуллороз, сальмонельоз) .
  • гельмінтози кишечника.
  • захворювання травної системи (ентерит, гепатит, холецистит).
  • тривалий недолік білка в раціоні.
  • Афлотоксікоз .
  • перевищення норми нітратів і нітритів.
  • тривалий згодовування антибіотиків (неоміцину, поліміксину, ністатину).
  • недолік антиоксидантів в комбікормі, тривалий його зберігання.

У курчат, що вилупилися з яєць з низьким вмістом вітаміну А захворювання проявляється в кінці першого тижня життя. У молодняку ​​з нормальних яєць хвороба розвивається протягом 45-50 днів після виведення. У дорослих курей перші симптоми з’являються при згодовуванні кормів, бідних А, протягом 2-5 місяців.

Ознаки авітамінозу А такі:

  • уповільнення або припинення росту.
  • виснаження.
  • скуйовджене оперення.
  • сонливість.
  • порушення координації рухів.
  • ураження слизових оболонок очей і ротової порожнини (виділення з очей, носа, сирні скупчення в куточках очей і під третім століттям, помутніння і виразка рогівки, білуватий наліт на язиці і гортані, засохлі кірки і струпи, «куряча сліпота»).
  • блідість гребеня і сережок.
  • зниження або припинення несучості (жовток блідий, збільшується число кров’яних включень в яйцях).
  • виводимість курчат знижується в 3-5 разів.
  • запалення клоаки і яйцевода, затримка яйця.
  • зниження заплідненості яєць, припинення сперматогенезу у птахів, збільшення сім’яників.

Порушується обмін сечової кислоти, що веде до відкладення солей білого кольору на внутрішніх органах (вісцеральна подагра). Через сухих накладень в гортані може утруднятися дихання, в глотці — ковтання.

Діагноз на авітаміноз А встановлюють на підставі аналізу раціону і характерних клінічних ознак. У сумнівних випадках можна відправити на дослідження в лабораторію яйця або печінку для визначення в них кількості вітаміну А.

В запущених випадках для лікування застосовують ветеринарні препарати:


ВАЖЛИВI НОВИНИ:

  • масляний розчин ретинолу ацетату внутрішньом’язово курям по 0,2 мл.
  • розчин ретинолу ацетату аерозольно (ретинол ацетат 5-10 мл, гліцерин 100 мл, дистильована вода до 1 літра — на 100 м. куб. пташника).
  • аксерофтол палмітіцін аерозольно 25-50 мл на 100 м. куб ..
  • бетацінол з водою або кормом (курчатам 2,5-3,0 мл на 1000 голів, курям 25-35 л на 1000 голів курсами по 7-10 днів).
  • аквітани.
  • дафасол.
  • тривитамин.
  • риб’ячий жир.

При легких порушеннях досить нормалізувати раціон. Згодовують додатково концентрат вітаміну А (10-15 тис. ИЕ на кг корму) або включають корми з високим вмістом А і каротину — трав’яне борошно, зелену траву, гарбуз, морква, силос, молоко, пророщене зерно ячменю чи пшениці.

Авітаміноз - причини, ознаки, симптоми і лікування

Авітаміноз Нд

Для авітамінозу Нд характерні уповільнення зростання і оперяемості молодняка курей, анемія і слабкість ніг. Недолік Вс (фолієвої кислоти) зустрічається у птахів досить часто. Захворювання зазвичай проявляється при використанні високоенергетичних кормів з високим відсотком інгредієнтів тваринного походження (рибна та м’ясна борошно, сухе молоко).

Фолієва кислота надходить в організм птахів з рослинним кормом і синтезується в кишечнику. Нестача фолієвої кислоти може бути обумовлений такими факторами:

  • хвороби шлунка і кишечника.
  • нестача вітамінів А, С і біотину.
  • ураження печінки.
  • тривале застосування сульфаніламідів і кокцидіостатиків.

У дорослих курей симптоми авітамінозу Нд не виражені. Знижується несучість, відсоток виведення курчат. Загибель ембріонів припадає на термін 16-17 днів від початку інкубації.

У курчат ознаки захворювання більш характерні:

  • затримка росту.
  • анемія.
  • шия зігнута (параліч м’язів-розгиначів).
  • погіршення оперення, у птахів з темним пером змінюється забарвлення.
  • слабкість ніг, кінцівки тремтять.
  • пізніше розвивається пронос з водянистими фекаліями білого кольору.

У гусенят розвивається патологія ніг, схожа на перозис. У індичат зустрічається деформація дзьоба, спастичні скорочення м’язів шиї.

Лікування включає в себе

  • нормалізацію раціону по вітамінам А, С, біотину, В12.
  • забезпечення тварин повноцінним білком.
  • вводять в корм фолієву кислоту з розрахунку 0,5 г на тонну для молодняка і 1,5 г для птахів батьківського стада.

Для профілактики в раціон вводять багаті вітаміном Вс корми: трав’яне борошно з конюшини, люцерни, озимого жита, шрот, дріжджі.

Недостатність В12 (ціанкобаламін) виникає у птахів при низькому вмісті в р Ціон кормів тваринного походження, частіше при клітинному змісті, коли птах не має можливості скльовувати послід.

Вітамін В12 синтезується в кишечнику живності мікрофлорою. Для його освіти необхідний кобальт.

Захворювання характеризується такими симптомами:

  • анемія.
  • уповільнення зростання і розвитку.
  • погана оперяемость.
  • дерматит в області шиї і голови.
  • скрючивание пальців.
  • помутніння і почервоніння рогівки ока.
  • зниження статевої функції, виводимості яєць.

Для профілактики і лікування авітамінозу В12 в раціон вводять рибну та м’ясну борошно, печінку, молочні продукти.

Скармливают препарати в дозах:

  • АБК, ПАБК (сухий) — 10 — 12 мг на тонну.
  • вітамін В12 — 25 мг / т.
  • хлористий кобальт — 10 г / т.
  • метіонін — 1 — 1,5 кг / т.
  • кормові антибіотики (біоміцин) — 200 — 500 мг / т.

Група Е

Вітамін Е (токоферол) в організм птахів надходить ззовні з рослинним кормом і накопичується в печінці та інших органах. Токоферол швидко окислюється і втрачає свою активність. Його засвоєнню з кишечника перешкоджають жирні кислоти (риб’ячий жир, рослинні масла), сульфаніламіди, надлишок заліза.

Хвороба частіше розвивається у курчат м’ясних порід, особливо вгодованих півників. Уражаються м’язова тканина і головний мозок. Перші прояви виникають у курей у віці 3 — 5 тижнів, у качок — в 2 — 3 тижні.

Симптоми

  • м’язова слабкість.
  • хитка хода.
  • манежний руху.
  • заціпеніння, що змінюються підвищеною збудливістю.
  • конвульсії, голова загинається вниз і вбік.

у індичат зустрічається синдром «великий п’яти» — потовщення сухожилля і викривлення великогомілкової кістки.

Для лікування в корм вводять один з препаратів:

  • концентрат вітаміну Е курям 0,3 — 0,5 мг на голову, курчатам 0,3 мг на 1 кг корму.
  • гранувіт Е — 15 г / т.
  • аквітани — 10 г / т.
  • кормовітін Е 25 — 10 /т./li
  • тривит.
  • риб’ячий жир.
  • капсувіт.
  • селенит натрію.

Для профілактики авітамінозу Е в раціон вводять зелений корм, пророщене зерно, сінну борошно.

Група До

Вітамін К (філлохинон) синтезується зеленими рослинами і деякими мікроорганізмами. Хвороба, пов’язана з недоліком К, розвивається у птахів рідко. Виникненню захворювання сприяють:

  • згодовування понад 5% жиру.
  • застосування антибактеріальних препаратів.
  • дефіцит вітамінів групи В.
  • погана вироблення жовчі.

Авітаміноз до може бути викликаний присутністю в кормі антивитаминов — кумарину, варфарину. Кумарин міститься в зіпсованому Конюшиновий сіні і силосі.

Симптоми хвороби

  • пригнічення.
  • скуйовджене оперення.
  • погана згортання крові.
  • крововиливу під шкірою (сині плями).
  • блідість гребеня і сережок.
  • виснаження.

Лікування авітамінозу К проводять синтетичними препаратами — вікасолом або сінковітом. З метою профілактики захворювання в раціон включають печінку, моркву, кропиву, хвою, люцерну.

Підводячи підсумки зазначимо, що існує багато різних авітамінозів домашньої птиці. Для їх запобігання слід годувати стадо збалансованим за складом кормом, додатково вводити препарати в критичні періоди, не допускати згодовування прострочених преміксів або зіпсованих кормів. Потрібно пам’ятати, що захворювання більш схильні до високопродуктивні особини, уважно спостерігати за зростаючим молодняком і якістю інкубаційного яйця у батьківського стада.

Як визначити авітаміноз

Помітивши у себе такі симптоми, кожна людина задумається про те, як виправити ситуацію і повернути організм в нормальний стан.

Авітаміноз - причини, ознаки, симптоми і лікування
Авітаміноз досить часто плутають з втомою і занепадом сил, проте засоби боротьби з ними відрізняються один від одного . Для того щоб відпочити, відволіктися від звичної обстановки і повернути сили організму, можна поїхати у відпустку до сонячних берегів. Але для боротьби з наслідками авітамінозу потрібно докласти більше зусиль.

Відрізнити авітаміноз від звичайної втоми можна, проаналізувавши останні кілька місяців життя. Якщо не було стресів, перенапруження, дотримання суворої дієти, а втома і слабкість в організмі все одно присутні, то, швидше за все, це ознаки нестачі вітамінів.

Причини браку корисних речовин

Авітаміноз у курей викликається багатьма причинами. Це:

  • премікс для курей низької якості або з терміном зберігання, де частка вітамінів різко скорочується.
  • ігнорування потреб птиці, оскільки у бройлерів і несучок вони різні.
  • відсутність корекції харчування в залежності від умов — висока або низька температура повітря, інфекції та ін ..
  • речовини в кормі, які блокують або запобігають дії вітамінів — наприклад, м’ясо риб містить тиаминазу, що руйнує вітамін В1.
  • хвороби травної системи.
  • гельмінтози.
  • інфекції (саль монеллез, пуллороз) та інші.

Профілактика авітамінозу

Щоб не допустити зниження якості стада, слід забезпечити різноманітне харчування. Раціон повинен складатися з урахуванням:

Авітаміноз - причини, ознаки, симптоми і лікування

  • виду птиці (бройлер, несучка).
  • віку — молодняк вимагає більшої кількості вітамінізованої їжі.
  • пори року — взимку збільшують кількість калорійних кормів з великою кількістю жирів, особливо для птахів, які містяться у відкритих вольєрах.
  • фізіологічного стану — у жіночої особини в період яйцекладки потреби більш високі.

Крім того, курям слід проводити достатньо часу на свіжому повітрі і побільше рухатися, корми завжди повинні побут ь свіжими. При дотриманні цих умов ризик авітамінозу значно знизиться.

Причини браку корисних речовин

Авітаміноз у курей викликається багатьма причинами. Це:

  • премікс для курей низької якості або з терміном зберігання, де частка вітамінів різко скорочується.
  • ігнорування потреб птиці, оскільки у бройлерів і несучок вони різні.
  • відсутність корекції харчування в залежності від умов — висока або низька температура повітря, інфекції та ін ..
  • речовини в кормі, які блокують або запобігають дії вітамінів — наприклад, м’ясо риб містить тиаминазу, що руйнує вітамін В1.
  • хвороби травної системи.
  • гельмінтози.
  • інфекції (саль монеллез, пуллороз) та інші.

Профілактика авітамінозу

Щоб не допустити зниження якості стада, слід забезпечити різноманітне харчування. Раціон повинен складатися з урахуванням:

Авітаміноз - причини, ознаки, симптоми і лікування

  • виду птиці (бройлер, несучка).
  • віку — молодняк вимагає більшої кількості вітамінізованої їжі.
  • пори року — взимку збільшують кількість калорійних кормів з великим кількістю жирів, особливо для птахів, які містяться у відкритих вольєрах.
  • фізіологічного стану — у жіночої особини в період яйцекладки потреби більш високі.

Крім того, курям слід проводити достатньо часу на свіжому повітрі і побільше рухатися, корми завжди повинні бути свіжими. При дотриманні цих умов ризик авітамінозу значно знизиться.

Симптоми авітамінозу у дорослих

Дитячий авітаміноз має свою специфіку, і тут ми його розглядати не будемо. Звернемося до авітамінозу у дорослих. Він виникає, знову ж таки, в несприятливий сезон, після тривалих захворювань, на тлі вагітності, прийому певних лікарських препаратів. Тобто в якийсь момент кожна людина виявляється в групі ризику. Як вчасно виявити проблему? Досить знати про наступні симптоми авітамінозу.

  1. Підвищена чутливість шкіри. Починається все з невинного роздратування, легкого почервоніння. Далі розвивається сильний свербіж, виникає все більше ороговілих частинок, шкіра буквально лущиться, втрачає природний відтінок, стає сірою, млявою, нездорової. Сірість особи — характерна ознака запущеного авітамінозу.
  2. Проблеми з волоссям. Теж перші ознаки особливого хвилювання не викликають, оскільки волосся всього лише втрачають блиск, трохи більше, ніж зазвичай, ламаються. Через деякий час з’являється виражена сухість, ламкість, інтенсивне випадання. При авітамінозі великий ризик облисіння або алопеції.
  3. Псуються нігті. Наступний характерний симптом — уповільнення зростання нігтів. Цьому теж зазвичай уваги не приділяють. Втративши критичний момент, незабаром помічають, що нігті не тільки не ростуть, але і легко ламаються, кришаться, розшаровуються, покриваються плямами і бульбашками.
  4. Захворювання ротової порожнини. В принципі, саме захворюванням це назвати не можна. Швидше, організм просто втрачає можливість нормально живити ясна і зуби. Через це зуби спочатку починають хитатися, а в запущених випадках — випадають один за іншим. Спостерігається кровотеча з ясен. Чистячи зуби, людина бачить кров. Як ще один поширений симптом варто назвати болю в під’язикової області. Кінчик язика теж може хворіти, якщо людина вживає гостру, надмірно солону, гарячу і будь-яку іншу «травмує», агресивну їжу.
  5. Зміни харчової поведінки. Що це означає: у людини з’являються незвичні харчові переваги. Раніше він гостру їжу не переносив, тепер без неї просто не може. До цього любив чай ​​без молока, тепер п’є його, виключно додаючи молоко або вершки. Явна ознака, що організм буквально змушує свого власника вживати те, де міститься хоч якісь вітаміни або мінерали.
  6. Запаморочення, втрата свідомості. Взагалі, на тлі авітамінозу це рідкість. Як не дивно, навіть при гострій нестачі вітамінів людина відчуває себе цілком «стерпно», по крайней мере, свідомість не втрачає, в обморок не падає. Але, якщо авітаміноз суміщений з тривалим, регулярним прийомом сильних антибіотиків, такі реакції вірогідні.
  7. Розлади сну. Можлива як хронічне безсоння, так і постійна сонливість. Хтось при авітамінозі спить відразу по 12 годин, а хтось не може себе змусити заснути всю ніч, перевертаючись в ліжку. Обидва прояви можуть свідчити про брак вітамінів і мінералів.
  8. Знижена працездатність, загальна слабкість, млявість. З людини буквально йде життя. Якщо раніше він був енергійним, весь час намагався проявляти активність, щось робити, тепер він просто не відчуває в собі достатньо сил. Власне, бажання «геройство» і звершень теж немає.
  9. Проблеми з концентрацією уваги. Особливо небезпечно, якщо людина працює на якійсь посаді, де потрібне постійне увагу. Це, наприклад, водії. Тривалий час зберігати увагу на якійсь справі або об’єкті при авітамінозі дуже складно. Увага розсіюється, людина втрачає важливі деталі, не може запам’ятати нову інформацію.

Симптоми яскраві і явні, не помітити їх складно. Причому, це тільки загальні прояви дефіциту вітамінів. Є й окремі випадки, коли організму бракує якогось конкретного елемента. Але про це поговоримо пізніше. Спочатку зупинимося на способах лікування та позбавлення від авітамінозу елементарними, але діючими способами.

Способи лікування авітамінозу

Оптимальний варіант — звернутися до лікаря, який напевно визначить, яких вітамінів не вистачає організму. Він пропише вітамінно-мінеральний комплекс, призначить уколи, дасть рекомендації з організації харчування. Але, якщо до лікаря йти не хочеться, можна і самостійно внести деякі корективи в раціон. Це можливо, якщо ознаки авітамінозу поки не дуже сильно виражені. Ось основні правила здорового харчування, що виключає авітаміноз.

  1. Більше рослинної їжі. Починати потрібно з додавання в меню овочів, фруктів, свіжої зелені. Причому, куди корисніше все це в необробленому вигляді. Варити, смажити, тушкувати рослинну їжу взагалі небажано. Максимум — готувати свіжі соки і фреші з тих же фруктів і, відповідно, овочів.
  2. Обов’язково в раціоні має бути присутня риба. Саме риба, а не м’ясо є найбільш багатим джерелом вітамінів і мінералів серед продуктів тваринного походження. Адже в ній є не тільки вітаміни, але і фосфор, кальцій, фтор. Курятина, яловичина і свинина їх практично позбавлені. А всі ці елементи необхідні для збереження здоров’я і гарного зовнішнього вигляду. Рибні продукти є основним джерелом вітаміну D. Його особливо багато не в самій рибі, а в риб’ячої печінки, в першу чергу — печінки тріски.
  3. Додавати в харчування все, що хочеться. Здавалося б, рада дурний. Але це не так, оскільки немає кращого помічника, ніж власний організм. Існує навіть спеціальна технологія — інтуїтивне харчування. Організм сам прекрасно розуміє, які продукти йому потрібні. Якщо вам хочеться шоколад, Не відмовляйте собі. Хочеться шинки або грудинки — теж беріть і їжте. Єдине уточнення — зловживати одним продуктом не можна. Невеликі порції не зашкодять і допоможуть відновити брак важливих речовин.
  4. Наситити раціон продуктами, що містять вітамін C. Практика показує, що найчастіше зустрічається саме авітаміноз з нестачею цього компонента. Вітамін C міститься в чорній смородині, будь-яких видах капусти, апельсині, шипшині. По крайней мере, ці продукти найбільш доступні. Вживаючи їх кожен день, з авітамінозом вийде швидко впоратися.
  5. Якщо організму не вистачає вітамінів A і E, треба приправляти салати оливковою олією, є більше варених курячих яєць, гарбуза і гарбузового насіння, свіжої моркви, волоських горіхів, молокопродуктів. Теж нічого катастрофічного в дефіциті елементів немає. Заповнюються швидко, без значних витрат і зусиль.
  6. Вітаміни групи B в дефіциті виявляються не так часто, але і такий тип авітамінозу зустрічається. Компенсувати його нескладно, якщо кожен день починати з звичайної каші зі злаків, які є в будь-якому житлі. Геркулес, гречка, перловка і так далі — кому що до смаку. Курка, як найдоступніше м’ясо, теж містить досить вітамінів B-комплексу.
  7. Нікотинова кислота (вітамін PP) принципово важливий для краси — стану шкіри, волосся, нігтів. Вітаміну PP особливо багато в свинині, тієї ж риби, кукурудзі, рисової крупі. Не треба плутати нікотинову кислоту, що міститься в продуктах, з речовиною, що продається в ампулах. Аптечна нікотінка призначена для зовнішнього застосування, з авітамінозом вона не бореться.

Повноцінне харчування — кращий спосіб впоратися з нестачею важливих компонентів. Але є важлива умова: харчуватися правильно необхідно регулярно. Якщо «сісти» на здоровий раціон за все на пару днів, чекати значних змін не варто. Незабаром всі ознаки авітамінозу проявляться з новою силою.

Профілактика дефіциту вітамінів

Медичні спостереження показують, що авітаміноз зазвичай носить не одиничний, а систематичний або повторюваний характер. Якщо у людини одного разу він був, то існує і ризик повторення ситуації. Найкраще заздалегідь подумати про рецидив і не допустити його, зробивши профілактичні заходи.

  1. Завжди мати в раціоні свіжі, мінімально оброблені продукти. З овочами і фруктами зрозуміло — їх потрібно їсти в сирому вигляді. А як бути з м’ясом і рибою? Тут теж все просто: достатньо вибирати щадні методи термообробки. Замість смаження вибирайте запікання, варіння, приготування на пару. Краще придбайте мультиварку, яка буде набагато зберігати корисні речовини, та й спростить життя.
  2. Складати раціон з якомога більш різноманітних продуктів харчування. Люди діляться на 2 категорії, що входять до групи ризику: вегетаріанці і м’ясоїди. Обидві категорії постійно наражають себе на небезпеку. Нормальна людина повинна харчуватися і рослинною, і тваринною їжею. Причому, більший обсяг раціону складає саме овочі та зелень. Порції м’ясних страв в кожному прийомі їжі не перевищують 200-250 г.
  3. В найбільш небезпечні періоди, тобто в кінці зими і початку весни, треба особливо налягати на вітамінсодержащіе продукти. Збільшити кількість тих же овочів і фруктів потрібно приблизно в півтора рази. Пов’язано це мінімум з двома проблемами. По-перше, організм сам по собі потребує більшої кількості поживних речовин, оскільки в цей період він виснажений. По-друге, в овочах і фруктах, які доступні в цей час, вітамінів трохи. вони вже зіпсовані, а свіжі, недавно вирощені містять більше хімії, ніж вітамінів.

Правильна організація раціону практично напевно позбавляє від необхідності приймати вітамінно-мінеральні комплекси, колоти вітаміни в ампулах. Але все-таки цю можливість виключати не можна. Єдине важливе попередження — особливо сильні комплекси самостійно приймати не варто. Адже без узгодження з лікарем є ризик отримати гіпервітаміноз. Він, як не дивно, не менш небезпечний.

Почитайте схожі статті

Ознаки дефіциту йоду в організмі

Симптоматика, що з’являється при нестачі якихось важливих речовин, зазвичай яскрава і помітна. Складно припустити момент, коли організм почне страждати від того, що йому не дос …

Як прискорити обмін речовин: найпростіші правила

Молодому організму не потрібні спеціальні стимули для прискорення метаболічних процесів. Обмін речовин в 20-25 років перебуває на піку, але після починає повільно спізнюся …

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Розсіяний склероз - причини захворювання, симптоми, прогноз

САМЫЕ ИНТЕРЕСНЫЕ НОВОСТИ ЗА СЕГОДНЯ!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Схожі статті

Гиперпролактинемия — причини, симптоми і лікування підвищення вироблення пролактину

Megusta

Карциноїдний синдром — причини, ознаки, симптоми і лікування

Axel

Тиреотоксичний криз: причини, симптоми, лікування і невідкладна допомога

Marina

Баротравма — причини, ознаки, симптоми і лікування

Andrey

Мастоидит: причини, симптоми, лікування, профілактика

Andrey

Гемосидероз: причини, ознаки, симптоми і лікування

Dmitry

Нейросенсорна туговухість: причини, симптоми, лікування

Bobby

Цукровий діабет 2 типу: причини, симптоми і лікування

Megusta

Хвороба Моргеллонів: причини, симптоми і лікування Моргеллоновой хвороби

Elena

Залишити коментар