Дієти та здоров'я

Стіл номер 5: принципи, особливості, важливі моменти

Стіл номер 5: принципи, особливості, важливі моменти
Стіл номер п’ять був розроблений доктором Мануїлом Ісааковичем Певзнером спеціально для тих, хто страждає від захворювань жовчного міхура, жовчовивідних шляхів і печінки.

Така дієта дозволяє поліпшити відтік жовчі, розвантажити печінку і прискорити процес одужання. При цьому організм отримує все, що потрібно.


ЦIКАВI НОВИНИ:

Ось основні характеристики даної дієти:


ЦIКАВI НОВИНИ:

  1. Повноцінна калорійність. Так, добовий обсяг калорій становить приблизно 2400-2800. А саме стільки потрібно для нормальної роботи організму.
  2. Білки і вуглеводи надходять в нормальних кількостях (зниження добового обсягу мінімально), так що при дотриманні даної дієти цілком можна вести нормальний і активний спосіб життя, м’язова активність і мозкова діяльність страждати не будуть.
  3. Обмеження жирів. Жири — це велике навантаження на печінку.
  4. Обмеження холестерину. Він теж сильно навантажує печінку.
  5. Смажені страви теж виключаються, вони для травлення зовсім не корисні.
  6. Вживається велика кількість овочів.
  7. Збалансований і різноманітний раціон. Це дозволяє уникнути дефіциту тих чи інших речовин.
  8. Травна система не навантажується, завдяки чому травлення поліпшується, а шлаки виводяться.

Принципи дієти

Дана дієта має кілька основних принципів:

  • Особливу увагу потрібно приділити способу приготування. Так, допустимі варіння, випікання в духовці, тушкування, приготування на пару. Смажити нічого не можна, від копчених продуктів теж слід відмовитися. Деякі грубі продукти потрібно подрібнювати перед подачею (до таких належать жилаве м’ясо, а також свіжі тверді овочі).
  • Кількість солі треба скоротити до мінімального. Так, в добу дозволяється вжити не більше 5-10 грамів (1 чайна ложка або 1 столова без гірки). Але враховуйте всю сіль, а не тільки ту, яка додається безпосередньо перед вживанням.
  • Холодна їжа заборонена, так як вона важко перетравлюється і засвоюється. Від надмірно гарячих страв варто відмовитися з тієї ж причини. Найкраще вживати теплі продукти або кімнатної температури.
  • Стіл номер 5: принципи, особливості, важливі моменти
    Дотримуйтеся принципу дрібного харчування. Краще вживайте їжу 5-6 разів на день, але обсяг однієї порції при цьому скоротіть до 150-250 грамів.
  • Слід дотримуватися певного інтервал між прийомами їжі. Оптимальний варіант — 2-3 години. Такі проміжки дозволяють нормалізувати травлення і не відчувати почуття голоду.
  • Якщо виникло відчуття голоду, не варто його терпіти, так як це шкідливо для органів травлення (виробляється шлунковий сік). Злегка перекусіть, з’їжте овоч чи фрукт.
  • В день випивайте не менше 1,5-2 літрів рідини.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Дієта при Паркінсона: основні принципи харчування

Що можна?

Перерахуємо продукти, вживання яких передбачає стіл номер 5:


ВАЖЛИВI НОВИНИ:

  1. Супи. Їх вживати потрібно в будь-якому випадку. Дозволені щі, гороховий суп, борщ, вегетаріанські супи з крупами, протертими овочами, фруктові супчики або молочні. У страви можна додавати макаронні вироби. Заправити суп можна сметаною (не більше 10 грамів).
  2. Крупи в будь-якому вигляді: каші, суфле, плови (але тільки не з м’ясом), запіканки, супи. Дозволені такі крупи, як рис, манка, вівсянка, гречка.
  3. З м’яса дозволено: кролятина, яловичина, індичка, телятина. Можна готувати м’ясо на пару або відварювати (грубе філе краще подрібнювати), також дозволено вживати всілякі тефтелі, котлети, м’ясні суфле, фрикадельки, кнелі, пельмені та інші страви.
  4. Риба теж дозволена, але нежирних сортів: минтай , судак, тунець, хек і інші. Можна рибку відварювати або готувати на пару, запікати краще тільки після варіння. Дозволені різні страви: котлети, суфле, пюре, запіканки і так далі. Але краще споживання такого продукту обмежити до трьох разів на тиждень.
  5. Морепродукти (мідії, креветки, устриці) теж можна вживати, але в обмежених кількостях (раз або два в тиждень і не більше 100-150 грамів на порцію ).
  6. Хліб: житній, висівковий, підсушений.
  7. Випічка: галетное печиво, сухий бісквіт, здобні булочки.
  8. Овочі: картопля, кабачки, цвітна капуста , буряк, пекінська капуста, болгарський перець. Краще все обробляти термічно або протирати, але можна робити салати.
  9. Кисломолочні продукти: йогурт, кисле молоко, нежирний сир, сметана (не більше ложки в день), сир фета (в мінімальних кількостях).
  10. Фрукти: банани, яблука (некислі і стиглі), гранати.
  11. можна їсти сухофрукти.
  12. Яйця теж можна, але краще білки і у вигляді омлетів.
  13. Солодощі: пастила, зефір, мармелад.
  14. Також дозволено в невеликих кількостях рослинне або вершкове масло.
  15. Напої: слабкий чай, киселі, некислі соки і морси, компоти з сухофруктів, відвари.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Операція при інсульті: різновиди та особливості проведення

Що не можна?

Стіл номер 5: принципи, особливості, важливі моменти
Стіл номер 5 на увазі заборона на такі продукти:

  • Міцні бульйони.
  • напої: алкоголь, каву, какао, газовані напої.
  • Крупи: ячна, кукурудзяна, сочевична , кукурудзяна.
  • М’ясо: субпродукти, свинина.
  • Риба: жирні сорти, ікра.
  • Будь-які консерви.
  • Здобна випічка, свіжий хліб.
  • Жирні молочні продукти.
  • Овочі: редис, редька, цибуля, часник, білокачанна капуста, баклажани.
  • Майже всі ягоди і фрукти.
  • Смажені або відварені яйця.
  • Гострі і жирні соуси.
  • Копчене, смажене, мариноване.
  • Шоколад, жирні креми.

Рецепти

Така дієта, як стіл номер 5, може бути різноманітною, якщо готувати різні страви. Ось кілька рецептів:

  1. Білковий омлет з овочами. Буде потрібно: 2 яєчних білка, 30 грамів кабачка, 30 грамів моркви, 50 мл молока. Овочі очистіть і натріть на тертці, злегка згасити на воді, потім влийте молоко. Додайте білки і сіль, а також трохи зелені, все збийте, перелийте в форму для випікання і відправте в духовку на 20 хвилин. Готово.
  2. Сирний пудинг. Інгредієнти: 100 грамів сиру, 1 білок, по одній столовій ложці цукру і манної крупи, трохи кураги, 50 мл молока. Сир збийте з молоком, цукром, білком і манкою. Курагу залийте окропом на 15 хвилин, поріжте, додайте в сирну масу. Перекладіть все в форму і випікайте 15-20 хвилин.

Відгуки

Стіл номер 5 багатьом допоміг позбутися хвороб, про це говорять численні відгуки. А є й такі, яким дієта допомогла схуднути. Дотримуватися режиму нескладно, харчування може бути різноманітним, а страви — смачними.

Нехай дієта допоможе поліпшити вам здоров’я!

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

САМЫЕ ИНТЕРЕСНЫЕ НОВОСТИ ЗА СЕГОДНЯ!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Схожі статті

Чи є результат від питної дієти?

Dmitry

Корисні і ефективні меню рисових дієт для швидкого схуднення

Dmitry

Сушка тіла: особливості харчування для дівчат

Scooby

Дієта мінус 60 — система харчування, доступна кожному

Megusta

Поради для схуднення, молочна дієта з докладним меню

Axel

Як скинути вагу чоловікові: ефективні способи

Undershmidtther

Основні рекомендації і меню при запорах

Lamaxima

Чи є результат від питної дієти?

Dmitry

6 секретів середземноморської дієти

Andrey

Залишити коментар