Корисні поради

Чому розвивається непереносимість молока, і як вона проявляється?

Чому розвивається непереносимість молока, і як вона проявляється?
Травлення в нормі і при непереносимості лактози

Активно «поїдаючи» лактозу, «погані» бактерії виділяють в просвіт кишечника велика кількість газу і різних кислот, які дратують слизову і притягують воду. Процес нагадує бродіння дріжджового тіста. Вміст кишки наповнюється дрібними бульбашками газу і багаторазово збільшується в об’ємі. Все це провокує здуття, бурчання, біль у животі і пронос.

Лактазная недостатність — це нестача лактази

Хто ризикує зіткнутися з лактазной недостатністю

  1. Якщо у ваших близьких родичів була або є лактазная недостатність, ймовірність того, що ви продовжите «традиції» сім’ї, вкрай висока. Чому — розповім трохи пізніше.
  2. Непереносимість лактози рідко зустрічається у представників народів, що традиційно мали в господарстві корів і свіже молоко на столі. Так, серед європейців і росіян тільки 6-16% мають лактазную недостатність. Зате серед народів Південно-Східної Азії і Північної Америки ця цифра становить 70-100%.
  3. Погано переносять молочні продукти люди старше 60 років. З віком слизова кишечника стає тонкою і утворює мало ферменту, що розщеплює лактозу.
  4. Нарешті, все захворювання, які зачіпають тонку кишку, супроводжуються лактазной недостатністю в кожному третьому випадку. Так, при кишкових інфекціях, харчових отруєннях і запаленні тонкої кишки молочні продукти рекомендують виключити з раціону.

Вроджена лактазная недостатність зустрічається рідко. Але помічено, що практично всі люди з віком погано переносять молочні продукти

Чому виникає лактазная недостатність і який буває

Непереносимість лактози може бути повною і неповною:

  • в першому випадку лактази взагалі немає, навіть мізерні кількості молока можуть викликати здуття, бурчання в животі і пронос.
  • у другому, коли знижена активність ферменту, можна вживати молочні продукти в обмежених кількостях, орієнтуючись при цьому на самопочуття.

Вроджена лактазная недостатність — н аследственное захворювання, яке дає про себе знати відразу після народження і вимагає довічного виключення з харчування продуктів, що містять лактозу.

Дорослі ж стикаються з іншим різновидом генетично обумовленої непереносимістю лактози — конституціональної лактазной недостатністю, яка розвивається поступово. Причина цього захворювання — «слабкість» гена, який кодує активність ферменту лактази. Якщо ваш батько і мати передали вам цей «слабкий» ген, то ймовірність захворювання буде вкрай висока.

Обидва описаних вище варіанти лактазной недостатності лікарі називають первинними, тобто на їх поява не впливають ні спосіб життя, ні харчування, ні інші захворювання.

Вторинна лактазная недостатність з’являється на тлі захворювань кишечника і зникає, як тільки організм впорається з недугою.

Вроджена лактазная недостатність — це назавжди. Вторинна лактазная недостатність проходить сама разом із захворюванням, яке її викликало

Як проявляється непереносимість лактози

Симптоми лактазной недостатності чимось нагадують кишкову інфекцію з тією різницею, що виникають вони через 1 2 години після вживання молочних або інших продуктів, що містять лактозу.

  • Здуття і бурчання живота, при цьому гази з кишечника практично не виділяються.
  • Болі в животі, які виникають то тут, то там.
  • Пронос до 10-12 разів на добу.
  • Калові маси рідкі, пінисті е, світло-жовті, з кислим запахом.
  • Можлива нудота.

Якщо ви кожен раз відчуваєте дискомфорт в животі після склянки молока, порції морозива або іншого містить лактозу продукту, проконсультуйтеся з лікарем.


ЦIКАВI НОВИНИ:

Що робити при підозрі на лактазную недостатність

Самостійно

  • Заведіть щоденник харчування і кожен раз відзначайте в ньому, який саме продукт ви з’їли і в якій кількості, що відчули, скільки разів і як сходили в туалет.

Чому розвивається непереносимість молока, і як вона проявляється?
За пару тижнів ведення щоденника ви зрозумієте, ск Тільки лактози переносить ваш організм

  • Спробуйте максимально виключити продукти з лактозою і запишіть свої відчуття. Потім додайте їх в раціон і поступово збільшуйте кількість. Зафіксуйте момент, коли з’явиться дискомфорт в животі і пронос. Так ви самостійно зможете оцінити ступінь непереносимості лактози.

Що може зробити лікар

  • Генетичний аналіз на вроджену непереносимість лактози. Для дослідження беруть зішкріб з внутрішньої поверхні щоки або кров з вени. Готуватися до дослідження не потрібно. Аналіз покаже, чи є у вас ген «слабкості» лактази, активний він чи «вимкнений».

Чому розвивається непереносимість молока, і як вона проявляється?
Так виглядає висновок лабораторії, що підтверджує непереносимість лактози

  • тест на переносимість лактози. Аналіз роблять натщесерце. Спочатку у вас беруть кров для визначення вихідного рівня цукру в крові. Потім ви випиваєте розчин лактози, і аналіз крові повторюють. Якщо рівень цукру в крові залишається колишнім, значить, лактоза не засвоїли, і це говорить про лактазной недостатності.
  • Тест на вміст водню в повітрі, що видихається. В процесі бродіння в кишечнику при лактазной недостатності виділяється велика кількість водню. Вам дають випити спеціальний розчин лактози. Якщо через деякий час в повітрі, що видихається виявляються «мічені» молекули водню, значить, лактоза не розщеплюється ферментами, а бере участь в бродінні.
  • Аналіз кислотності стільця відображає здатність організму засвоювати вуглеводи взагалі і лактозу зокрема. Підвищення кислотності говорить на користь лактазной недостатності.

Діагноз «лактазная недостатність» може поставити тільки лікар після обстеження і виключення захворювань кишечника, підшлункової залози та інших органів травлення

Як лікувати лактазную недостатність

Лікування лактазной недостатності грунтується на дієтотерапії. Воно підбирається індивідуально для кожного хворого з урахуванням характеру порушень і ефекту, який дає дієта.

Головне — дієта

При лактазной недостатності рекомендують обмежити або повністю виключити продукти, які містять велику кількість лактози . У більшості випадків лікарі дозволяють використовувати безлактозние і кисломолочні продукти. Кефір і кисле молоко, натуральні йогурти без добавок і сметана, сир і сири містять мінімальну кількість лактози. Вона розщеплюється молочно-кислими бактеріями в процесі сквашування молока і приготування цих продуктів.

Чому розвивається непереносимість молока, і як вона проявляється?
В магазинах шукайте полки з безлактозної молочною продукцією, вона дорожча, але не викликає розлад травлення

Ферменти в таблетках замість відсутніх

Ферментні лікарські препарати обов’язково підбере і призначить лікар, в тому випадку, якщо ваш організм реагує навіть на мінімальні кількості молочного цукру. Ферменти з таблеток діють, так само, як лактаза і допомагають організму перетравлювати лактозу цукор. У разі вродженої непереносимості лактози їх доведеться приймати довічно.

При вторинної лактазной недостатності зазвичай досить дієти. Ферменти в таблетках можуть доповнювати її, поки організм оговтується від хвороби і відновлює синтез лактози.

Лікування симптомів

симптоматичної терапії лікують не саму хворобу, а її наслідки. Необхідність в прийомі ліків виникає, якщо неприємні симптоми зберігаються навіть при дотриманні дієти. Від проносу призначають закріплюють препарати, від здуття живота і кишкових кольок — препарати, що знімають хворобливі спазми і виводять з кишечника зайві гази, щоб підтримати «корисну» мікрофлору — препарати молочнокислих бактерій, щоб уникнути гіповітамінозу — вітаміни.

Лікування захворювання кишечника, що викликав лактазную недостатність

Лікування завжди призначає тільки лікар, тут самодіяльність неприпустима. Наприклад, при кишкової інфекції виписують антибіотики та препарати, які адсорбують і виводять з організму бактерії, віруси і токсичні продукти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Енцефалопатія головного мозку: що це таке? Чому виникає? Як лікується?

Лікування лактазной недостатності грунтується на дієтотерапії. Воно підбирається індивідуально для кожного хворого з урахуванням характеру порушень і ефекту, який дає дієта.


ЦIКАВI НОВИНИ:

Що не можна їсти при непереносимості лактози

Все індивідуально. Необхідність в повній відмові від молочних продуктів, як основного носія лактози, виникає дуже рідко. У більшості випадків достатньо відмовитися від цільного (солодкого) молока, але при цьому можна вільно вживати в їжу кисломолочні продукти, вершки і вершкове масло. Іноді організм сприймає в багнети велика кількість «молочки», а на 50-100 мл. молока в день ніяк не реагує. У таких випадках можна сміливо додавати молоко в каву і дозволяти собі в раз в тиждень одну порцію морозива.

При виборі молочної продукції орієнтуйтеся на жирність. Чим жирніше продукт, тим менше лактози він містить. Наприклад, вершкове масло можна їсти всім. У ньому велика кількість жиру (до 83%) і практично немає білка і вуглеводів.

Чому розвивається непереносимість молока, і як вона проявляється?
Вершкове масло краще брати максимальної жирності, в ньому найменше лактози

З кисломолочних продуктів вибирайте ті, що містять живі молочнокислі бактерії — вони допоможуть відновити нормальну кислотність і «корисну» мікрофлору кишечника. М’яким молодим сирів віддавайте перевагу зрілі тверді сорти. Чим довше дозріває сир, тим менше в ньому лактози.

Чому розвивається непереносимість молока, і як вона проявляється?
В твердих сирах менше лактози, а сир «Джугас» на фото взагалі не містить лактози

Найбільше лактози — в цілісному молоці і його концентратах. У кисломолочних продуктах міститься мало лактози, тому що вона розщеплюється молочно-кислими бактеріями при заквашування молока.

Обережно! Лактоза міститься не тільки в молочних продуктах

Молоко додають у хліб, кондитерські вироби, ковбаси, паштети, пюре і готові соуси. Молочний цукор при запіканні надає продукту апетитний золотистий колір, і його можна знайти навіть в картоплі фрі, чіпси, сухарики і крокету. Що сумно, лактозу далеко не завжди вказують на етикетці, тому краще апріорі уникати цих «смачненького».

Більш того, лактозу часто використовують як формотворне речовина, підсолоджувач, підсилювач смаку і ароматизатор фармацевтичних препаратів в складі таблеток, пігулок , порошків і сиропів. Тому рекомендую уважно читати інструкції.

Продукти, в яких практично завжди є молочний цукор:

  • Ковбасні вироби і шинка. Не тільки саме «м’ясо», а й його упаковка.

В ковбасу додають сухе молоко або молочну сироватку

  • Чізбургери, гамбургери, фастфуд.
  • Сухі напівфабрикати: супи, каші, пюре, соуси, пудинги.
  • Какао-порошок, всі види шоколаду, виключаючи екстрагорькій шоколад.

Якщо не можете відмовитися від шоколаду, віддавайте перевагу екстрагоркому шоколаду, тому що в молочному кілька компонентів, що містять лактозу

  • Оріхові пасти.
  • Картопля фрі, чіпси.
  • Хлібобулочні вироби, випічка, кондитерсь е вироби.

Практично весь хліб містить молоко, а значить, і лактозу

  • Галушки, вареники, крокети.
  • Сахарин в таблетках.
  • сипучий спеції з підсилювачами смаку. Найчастіше виробник пише «підсилювач смаку», але не вказує речовина, це може бути лактоза.

Приправа для макаронів з підсилювачем смаку. На етикетці не вказана лактоза, але вона може там бути

  • Готові соуси: кетчуп, гірчиця, майонез.
  • Харчові добавки.

Молочний цукор присутній не тільки в молочних продуктах. Його додають в ковбасні, хлібобулочні, кондитерські вироби і навіть в деякі лікарські препарати.

Що можна їсти без обмежень

Велика кількість обмежень іноді викликає розгубленість у людей з лактозною недостатністю. А що ж є? Насправді все не так страшно. Величезна кількість продуктів не містять молочний цукор.

  • безлактозную і низьколактозні молоко і молочні суміші, при бажанні можна використовувати дитячі суміші. На упаковці продукту повинно бути написано «без лактози» або «не містить лактози».

Чому розвивається непереносимість молока, і як вона проявляється?
Для впевненості, що в продукті немає лактози, шукайте продукти з написом «без лактози»

  • Соєва, кокосове і інше горіхове молоко
  • Будь-яке рослинне масло
  • Свиняче сало
  • Натуральне м’ясо, птиця, риба

Чому розвивається непереносимість молока, і як вона проявляється?
Як би банально не звучало, але м’ясо не містить лактозу

  • Яйця
  • Зернові, борошно і безлактозні продукти з них
  • Бобові
  • Горіхи
  • Чай і кава
  • Будь-які овочі і фрукти, соки, сиропи, варення і повидла і маринади з них

Чому розвивається непереносимість молока, і як вона проявляється?
З упевненістю можна насолоджуватися натуральними овочами, фруктами, горіхами і не переробленими продуктами

При лактазной недостатності вживайте в їжу натуральні продукти , які в силу своєї природи позбавлені лактози. Читайте етикетки продуктів, а вибираючи напівфабрикати, обов’язково уточнюйте їх склад.

А як же кальцій

Доречно зауважити, молоко небезпечно не тільки для хворих з лактазной недостатністю, а й для цілком здорових людей. Ще в 1997 році Гарвардська медична школа опублікувала рекомендації щодо споживання молока. Пізніше в 2014 році їх підтвердили результати досліджень шведських учених.

Як виявилося, зловживання цільним молоком призводить до «вимивання» кальцію з кісток і збільшення шансів атеросклерозу, а разом з ним — смертельно небезпечних захворювань серця і судин. Безпечної для здоров’я нормою визнаний 1 стакан — 250 мл. цільного молока в день, що в перерахунку дорівнює всього 12 м лактози.

Молочні продукти — один з основних джерел кальцію, мікроелемента, незамінного для людського організму. І в разі непереносимості молочних продуктів, багато хто задається питанням — де брати кальцій, якщо не з молока.

Продукти багаті кальцієм і його кількість в міліграмах на 100 г. продукту
Кунжут 1474 Насіння соняшнику 367 Соя 348 Сардини, в т.ч. консервовані 250 Лосось 205 Брокколі 90 Зелені овочі (шпинат, пекінська капуста, латук, зелена ріпа і ін.) 20

Чому розвивається непереносимість молока, і як вона проявляється?
Кунжут — лідер за вмістом кальцію


ВАЖЛИВI НОВИНИ:

Кальцій необхідний організму для міцності кісток і зубів. Він бере участь в обміні речовин, скорочення м’язів, утворенні гормонів і інших важливих процесах, що відбуваються в організмі. Виключаючи з харчування молоко, потрібно включити в раціон інші джерела кальцію.

Пам’ятка

  1. Лактазная недостатність у деяких від народження. Але з віком вона може розвинутися у будь-якої людини.
  2. Якщо кожен раз після склянки молока виникає здуття, бурчання в животі і пронос, зверніться до лікаря. Він проведе обстеження, знайде причину вашої недуги і призначить лікування.
  3. При лактазной недостатності потрібно дотримуватися дієти. У разі вродженого захворювання — все життя. Якщо лактазная недостатність супроводжує захворювання кишечника — на час лікування цього захворювання.
  4. Дієта при лактазной недостатності має на увазі виключення або обмеження цільних молочних продуктів. Кисломолочні продукти дозволені.
  5. Купуючи продукти, уважно вивчайте їх етикетки і вибирайте тільки ті, де немає лактози.
  6. Деякі продукти краще виключити з раціону, тому що в них може бути лактоза, навіть якщо вона не вказана на етикетці.
  7. Виключивши з раціону молоко, подбайте про забезпечення організму кальцієм.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Хвороба або тимчасове порушення - чому зводить щелепу

Щоб було простіше розібратися в різних типах харчування, пропонуємо 3 сервісу, які допоможуть змінити і переглянути відносини з їжею. Вкажіть свій email та натисніть кнопку завантажити ↓ і отримаєте порцію корисних порад.

Непереносимість лактози: правда і міфи

Інша назва лактози — молочний цукор. Це вуглевод, який міститься в молоці та інших молочних продуктах. Сама по собі лактоза є дуже корисною: це джерело енергії, що підтримує нормальну мікрофлору кишечника і кальцієвий обмін організму.

Незважаючи на це, деякі люди страждають від непереносимості молочних продуктів. Як повідомляє health info з посиланням на kitchenmag.ru, експерти розповіли все, що потрібно знати про непереносимості молочного цукру.

Непереносимість лактози

Лактоза — вуглевод-дисахарид, розщеплюється нашим організмом на галактозу і глюкозу. Відбувається цей процес завдяки спеціальному ферменту — лактази (не плутати з лактозою!).

Дорослішаючи, наш організм поступово втрачає здатність виробляти цей розщеплює фермент, і лактоза перестає перетравлюватися і засвоюватися, викликаючи здуття живота та інші проблеми з травленням .

Таким чином, непереносимість лактози насправді є наслідком браку лактази, необхідної для її розщеплення.

Продукти, що містять лактозу

Лактоза присутній у всіх видах молока тваринного походження в одинак вом кількості. Жирність молока або його «природа» (будь то, наприклад, коров’яче або козяче молоко) ніяк не впливають на вміст у продукті лактози.

Морозиво і вершки також містять велику кількість лактози, хоча, якщо людина, яка страждає від її непереносимості, дозволить собі з’їсти одну кульку, нічого страшного з ним не станеться.

Те ж саме стосується всіх інших продуктів, що містять молочний цукор: це можуть бути торти, молочні продукти, вершкові соуси і крем-супи, вершкове масло і згущене молоко, а також деякі види сирів.

Симптоми непереносимості лактози

Якщо ви не помічали у себе будь-яких проблем, що виникають буквально через півгодини після вживання молочних продуктів, не переживайте і не турбуйтеся.

А ось якщо після прийому їжі, містить молочний цукор, у вас регулярно здувається живіт, утворюються гази, а також виникають тяжкість і болі в животі — обов’язково перевірте у лікаря.

Як правило, досить буде здати кілька аналізів, щоб підтвердити непереносимість лактози. Ви можете здати кров на глюкозу і лактозу, пройти перевірку видихом водню або здати аналіз калу на кислотність.

Пошук альтернативи

Зараз люди з непереносимістю молочного цукру не зобов’язані повністю виключати з раціону всі молочні продукти. Наприклад, від молока тваринного походження можна перейти до рослинного — мигдальне, соєвому, кокосовому, рисовому.

А ще в багатьох магазинах можна купити безлактозную молоко. За смаком і консистенцією воно практично нічим не відрізняється від звичайного.

Людям з непереносимістю лактози також можна їсти сир і сир в помірних кількостях, оскільки в цих продуктах лактози міститься настільки мало, що ніяких неприємних наслідків, як правило, не виникає.

Алергії на лактозу не існує

Часто ми втрачаємо грань між непереносимістю лактози і алергією на молоко. Це два скоєних різних захворювання: перше викликано нестачею ферментів, а друге — нетиповою реакцією імунної системи на молочні продукти. Тому не варто уникати лактози, яка не є алергеном, і шукати на полицях магазинів безлактозние продукти.

Навіть якщо ви виявили у себе кілька симптомів, схожих на непереносимість молочного цукру, перш, ніж робити висновки і виключати лактозосодержащие продукти з раціону, сходіть до лікаря: часто такі ж симптоми можуть сигналізувати про захворювання шлунково-кишкового тракту.

Непереносимість лактози: 7 важливих симптомів, які не можна ігнорувати

Біль в животі після випитого склянки молока може побут абсолютно нешкідливою, проте, якщо ви постійно відчуваєте нудоту після того, як з’їсте молочний продукт, вам слід замислитися, чи немає у вас серйозної проблеми. Вивчіть симптоми, пов’язані з непереносимістю лактози, щоб зрозуміти, чи не час вам звернутися до лікаря для проведення аналізів.

Ви постійно стикаєтеся з здуттям і підвищеним газоутворенням

Ви досить швидко помітите, що лактоза не засвоюється в вашому організмі правильно — ви відчуєте здуття живота.

Фахівці відзначають, що здуття і газоутворення пов’язані з нестачею ензиму лактази, який допомагає засвоювати молочний цукор.

Якщо лактази немає , молекули лактози відправляються в кишечник, де почнеться проц ЕСС ферментації, що викликає надмірне газоутворення в травному тракті. В результаті з’являється неминучий дискомфорт, що супроводжується помітним здуттям.

Ваш живіт болить і бурчить

Коли в організмі не вистачає лактази, організм починає намагатися переробити лактозу, залучаючи до кишечнику велика кількість рідини.

в результаті ви можете зіткнутися з діареєю, коліками, а також гучними звуками бурчання в животі. У людей з непереносимістю лактози стілець може бути пінистим через надмірну кількість газу і рідини в кишечнику.

Якщо ви помічаєте подібний симптом, вам слід задуматися про візит до лікаря і контролі за вашим харчуванням.

Ви відчуваєте нудоту після вживання молочних продуктів

Є різні ступені непереносимості лактози. У деяких людей проблема більш виражена. У гіршому випадку людина може зіткнутися з блювотою незабаром після вживання молочних продуктів. Газ в кишечнику переповнює травний тракт, що і викликає блювоту.

Втім, слід зазначити, що така реакція є досить рідкісною. Якщо ви постійно помічаєте нудоту після вживання молочних продуктів, можливо, причина саме в дефіциті лактази. Не ігноруйте подібне стан, спробуйте на якийсь час виключити з раціону молоко.

Можливо, це допоможе вам позбавитися від блювоти.

У вас генетична схильність до непереносимості лактози

Усім нам потрібно лактази, щоб засвоювати материнське молоко після народження, але еволюція не забезпечила людину здатністю вживати лактозу і в дорослому віці. Здатність переварювати молочні продукти стала розвиватися лише п’ять тисяч років тому серед жителів Північної Європи, для яких це було найважливіше.

Генетична схильність до цього стала поширюватися по світу, але багато людей як і раніше не розвинули таку здатність. Найчастіше до них належать представники семітських або азіатських народів, а також жителі Африки. Наявність таких генів значно підвищує ймовірність того, що ви зіткнетеся з непереносимістю лактози.

У вас немає інших проблем зі здоров’ям

Кольки і діарея можуть бути симптомами запального процесу в кишечнику. Наприклад, причина може бути в хвороби Крона або в синдромі роздратованого кишечника. Слід відрізняти звичайну непереносимість лактози від більш серйозних хвороб.

Спробуйте на якийсь час відмовитися від молочних продуктів і проконтролювати стан свого організму. Якщо здуття, газоутворення і дискомфорт зникнуть, справа в непереносимості. Якщо немає, найімовірніше, у вас інша проблема з травленням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що таке аналіз на харчову непереносимість, як здавати при схудненні

Ігнорувати такий стан не варто, тому що хвороби кишечника можуть серйозно впливати на ваше здоров’я в цілому і вимагають медичного втручання.

ви вже не дитина

Існує кілька типів непереносимості лактози. Іноді вона з’являється вже після народження, іноді розвивається в результаті пошкоджень тонкої кишки, і в більшості випадків проблема розвивається з роками. Мало хто з’являється на світ взагалі без лактази.

Найчастіше легка непереносимість починає розвиватися у віці старше двох років. До двадцяти років багато дорослих людей вже стикаються з досить вираженими симптомами недостатності лактази.

Чим ви старше, тим вище шанс, що у вашому організмі буде недостатньо ензимів для нормального засвоєння молочних продуктів.

у вас позитивні результати аналізів

Якщо ви підозрюєте, що у вас є певні симптоми непереносимості лактози, вам пора відвідати лікаря і пройти аналізи. Коли лактозу перетравлюють бактерії, а не розщеплює лактази, в кров надходить водень, який можна буде виміряти.

Коли ви отримаєте офіційний діагноз про непереносимості лактози, вам слід почати шукати альтернативні способи отримання вітаміну D і кальцію, так як молочні продукти будуть для вас недоступні. Крім того, ви можете спробувати харчові добавки з лактазой, які допоможуть вашому травленню.

Це дозволить вам харчуватися так, як ви звикли, не стикаючись з дискомфортом і здуттям.

Непереносимість лактози

Причиною непереносимості лактози, або гиполактазии, є нездатність людського організму виробляти достатньо лактази, тобто ферменту, що розщеплює молочний цукор, званий лактозою.

Лактоза, або молочний цукор, — це дисахарид, який не може всмоктуватися через стінки тонкої кишки, через чого він повинен спочатку розпастися на два простих цукру — глюкозу і галактозу.

Після вживання продуктів, що містять молочний цукор, при нестачі лактази лактоза потрапляє в товстий кишечник, в мікрофлорі якого розкладається, утворюючи гази (водень, метан і вуглекислий газ), а також кислоти.

Неприємні прояви можуть бути різними — від легкого болю в животі до спазмів і діареі.Люді з низькою активністю лактази переносять лактозу по-різному.

Більшість людей нормально переносить прийом протягом дня кількості лактози, е квівалентного половині-одній склянці молока. Якщо вживати молоко з їжею, хворий переносить лактозу легше, оскільки всмоктується лактоза повільніше. Те ж відноситься до жирного молока, оскільки жир уповільнює виведення їжі з шлунку.

Лактаза з’являється в травному тракті людини приблизно за вісім тижнів до народження і найбільш активна в дитячому віці. Коли в раціоні дитини з’являються інші продукти і необхідність в таких великих кількостях лактази відпадає, активність ферменту починає поступово знижуватися. Активності лактази сприяє вживання в їжу продуктів, що містять лактозу.

Приблизно у трьох чвертей населення Землі, особливо у представників жовтої та чорної раси, активність лактази настільки низька, що молоко вони зовсім не переносять. У народів Північної Європи і їх північноамериканських нащадків, які довгий час займалися скотарством, ця активність збереглася краще.

Вважається, що приблизно чверть населення Естонії в невеликому ступені страждає від непереносимості лактози. Однак багато хто про це просто не знають, і це не є для них проблемою, тому що вони не п’ють так багато молока, щоб це приносило їм незручності.

Непереносимість лактози зустрічається в двох формах

Первинна лактазная недостатність має спадковий характер, залежить від віку і проявляється зазвичай між 5 і 20 роками. Як правило, зберігається 50-70% активності лактази. Чи не лікується.

Вторинна лактазная недостатність обумовлена ​​тимчасовими ушкодженнями тонкої кишки, які можуть бути викликані недостатністю харчування, целіакію, запаленням тонкої кишки, гастроентеритом і іншими захворюваннями. Вторинна лактазная недостатність зустрічається також у немовлят і маленьких дітей після захворювань кишечника. Прояви хвороби зникають зазвичай протягом 2-4 тижнів.

Діагностика непереносимості лактози і контроль над захворюванням

Про непереносимості лактози можна здогадатися вже на підставі її проявів. Оскільки при непереносимості лактози потрібно зменшити вживання містять її молочних продуктів, які займають дуже важливе місце в раціоні людини, попередньо слід ретельно переконатися, що мова йде саме про це захворювання.

При діагностиці непереносимості лактози застосовується, наприклад, тест на толерантність до лактози, в ході якого пацієнтові дають 50 г лактози (кількість, приблизно відповідає тому, яке міститься в літрі молока) і визначають рівень глюкози в крові до прийому розчину, через 20 і через 40 м нут після. Якщо рівень глюкози в крові не підвищується, має місце непереносимість лактози.

Інший варіант — аналіз повітря, що видихається. Якщо вміст водню в ньому збільшується, це вказує на те, що під впливом мікрофлори товстого кишечника йде процес бродіння лактози, і у пацієнта її непереносимість.

Залежно від тяжкості захворювання слід в більшій чи меншій мірі скоротити кількість лактози в раціоні. Зазвичай людина з гиполактазия переносить 2-3 г лактози в день.

Слід віддавати перевагу кисломолочним продуктам, в яких частина лактози перебродила в молочну кислоту. Особливо треба звернути увагу на продукти, що містять пробіотичні бактерії, оскільки деякі з них виділяють лактазу.

При непереносимості лактози, коли споживається мало молочних продуктів, може виникнути дефіцит кальцію. Хорошим джерелом кальцію є тверді сири великої витримки, які не містять лактози.

Є також і капсули з лактазой, які можна приймати разом з містить лактозу їжею.

В разі серйозної непереносимості лактози слід проявляти обережність і з біоактивними добавками і ліками, оскільки лактоза в них часто використовується в якості наповнювача.

Остаточне рішення щодо того, яким рекомендаціям з харчування слідувати, приймає сімейний лікар або гастроентеролог, оскільки все залежить від остояніе конкретного пацієнта.

Ще про непереносимості лактози

Алергія на молочні продукти у дорослих симптоми

Харчова алергія на молочні продукти — досить поширене явище: вона відзначається майже у 25% дорослого населення. У списку продуктів, що викликають харчову алергію, молоко знаходиться на першому місці.

Потенційними алергенами вважаються всі білки коров’ячого молока, а їх в ньому міститься близько 20. Козяче і овече мають подібний склад, вони провокують таку ж реакцію, якщо є специфічна імунна відповідь на коров’яче.

Причини

Алергія на молоко у дорослих виникає з різних причин. Одна з них — спадкова, коли підвищена чутливість до молока є генетично схильної.

Також причиною можуть бути імунні порушення, в результаті яких специфічний імуноглобулін Е виробляється в надмірній кількості. Впливає на виникнення алергічної реакції і низький рівень або повна відсутність переробного білки молока ферменту.

Оскільки білкові клітини мають

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

САМЫЕ ИНТЕРЕСНЫЕ НОВОСТИ ЗА СЕГОДНЯ!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Схожі статті

Розрив легені — причини, симптоми і наслідки

Tanya

Травми глотки: ЛОР садна, уколи рани, ускладнення і долікарська допомога

Maria

Тричі негативний рак молочної залози: 1, 2, 3, 4 стадія, реальний прогноз для життя

Undershmidtther

Туберкульоз гортані: симптоми, фото, ознаки, лікування, заразний чи

Coolio

Цитрамон і алкоголь: сумісність, через скільки можна пити, наслідки

Sasha

Актініческій кератоз шкіри: що це таке, симптоми, лікування сонячного кератозу

Coolio

Спазм акомодації, помилкова блізкорукость: що це таке, лікування у дітей та дорослих

Undershmidtther

Прокрастинація: що це таке і як з нею боротися, як позбутися від прокрастинації

Maxim

Народні засоби від сухого кашлю дорослим та дітям в домашніх умовах: рецепти

Coolio

Залишити коментар