Харчування

Які продукти містять білок?

Які продукти містять білок?
У всьому потрібна міра. Хоча білок і неймовірно корисний і необхідний організму, але вживати його потрібно в певних кількостях.

Так, звичайній людині, провідному нормальний спосіб життя, в добу потрібно близько 1 грама білка на 1 кілограм ваги.


ЦIКАВI НОВИНИ:

Якщо спосіб життя малорухомий, то цілком вистачить і 0,5 грама. Якщо ж професія пов’язана з інтенсивними навантаженнями, то норма зростає до 2 грамів. А спортсменам рекомендується вживати близько 3 грамів білка на 1 кілограм ваги.


ЦIКАВI НОВИНИ:

Який білок вживати?

Білки можуть бути рослинними і тваринними. До першої групи належить білок, що міститься в м’ясі, рибі, яйцях, молочних продуктах. Друга група — це продуті рослинного походження, тобто овочі і бобові.

Приблизно 15-20% містяться в їжі речовин (маються на увазі білки, жири і вуглеводи) має припадати саме на частку білків. Щоб вони засвоювалися краще, дієтологи рекомендують вживати близько 70-80% білка тваринного походження і 20-30% рослинного.

В яких продуктах міститься білок?

Які продукти містять найбільше білка ? Пропонуємо вивчити список:


ВАЖЛИВI НОВИНИ:

  1. Найкращі джерела білка — це м’ясо і птиця. Рекордсменом за змістом, як не дивно, є куряча грудка, адже в 100 грамах цього продукту міститься близько 29-30 грамів білка. На другому місці грудка індички, в ній приблизно на 1 грам менше. Міститься білок (приблизно 27 грамів) в яловичині. У свинині приблизно 24-25 грамів на 100 грамів продукту, а в баранині — близько 20 грамів. У філе качки міститься близько 19 грамів, в курячому філе — близько 16 грамів. Чимало білка і в субпродуктах (нирках, шлунках, печінки та інших нутрощах), а саме близько 26-30 грамів.
  2. Чимало білка містять яйця. Тут є приблизно 12-13 грамів.
  3. Молочні та кисломолочні продукти теж є відмінними джерелами білка і входять в список. У звичайному молоці білків не так багато, а саме 2-4 грами. Зате в сирі міститься приблизно 16 грамів, а в сирі — близько 20-25 грамів (в залежності від сорту).
  4. Чимало білка в морепродуктах і рибі. Наприклад, на 100 грамів філе атлантичної оселедця припадає близько 32 грама білка. У лососі міститься приблизно 29 грамів, в м’ясі каракатиці — 31 грам. У 100 грамах філе тунця близько 28 грамів білка, в філе телапії — близько 26 грамів, а в крабовому м’ясі — близько 25 грамів, як і в молюсках. У мідіях міститься приблизно 24 грама, в креветках — 20, в кальмарах — 17-18, в морських гребінцях — близько 19 грамів. У сардинах вміст білка становить 23 грама, в скумбрії — 21, в сьомзі, палтусі і сайрі — близько 17-19 грамів, в червоній осетрової ікри — близько 30 грамів.
  5. Які продукти містять білок?
    В продуктах рослинного походження зміст теж досить високо. Почати варто з бобових. Наприклад, в 100 грамах соєвих бобів міститься близько 35 грамів, і саме тому нерідко соєю замінюють м’ясні продукти. У 100 грамах гороху або квасолі міститься близько 23 грамів, що теж не так мало.
  6. Злаки і крупи теж є непоганими джерелами білка. Так, в рисі міститься приблизно 5-6 грамів білка (в дикому рисі зміст більш високо). У 100 грамах вівсяної крупи — близько 12 грамів, як і в чечевиці. У пшоні міститься близько 13 грамів, в гречці — близько 13, а в кукурудзі — близько 8 грамів.
  7. Насіння і горіхи теж містять білок. Так, в гарбузовому насінні його міститься приблизно 17 грамах, в насінні соняшнику — 11, в фундуку — 16 грамів, у волоських горіхах — близько 14, в мигдалі — приблизно 20-21, в кешью — близько 20, в фісташках — близько 10, в арахісі — приблизно 25 грамів.
  8. Білок є і в деяких овочах і фруктах. Так, в екзотичному авокадо міститься близько 7 грамів, в брюссельській капусті — близько 5 грамів.
  9. Дивно, але дуже багато білка в желатині, що пояснюється його тваринам походженням (його виготовляють з хрящів, кісток і жив тварин) . На 100 грамів сухого желатину припадає близько 70 грамів. І такий продукт сміливо можна назвати рекордсменом.
  10. В гірчиці міститься близько 37 грамів, що теж немало.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Дієта при раку простати: харчування, необхідне продукти

В список можна включити і інші продукти, багаті на білок, але в них зміст цього компонента не так значно, як в перерахованих.

Який білок краще засвоюється?

Які продукти містять білок?
Різні види білка засвоюються організмом по-різному. Взагалі, такий компонент їжі починає перероблятися в травному тракті, і саме тому рослинні продукти — не найкращий варіант.

Справа в тому, що в них міститься значна кількість клітковини, яка зменшує всмоктуваність і буквально відразу виводить все природним шляхом . А от м’ясні продукти є хорошими джерелами. З них білок засвоюється краще.

Але багато дієтологів вважають, що найкращими варіантами є кисломолочні продукти і яйця. Це легка їжа з вмістом легкозасвоюваного білка. Зміст даного компонента не так високо, але засвоюється він майже повністю.

Корисні поради

Щоб білки з їжі засвоювалися найкраще і приносили тільки користь, потрібно при вживанні продуктів дотримуватися деякі рекомендації:

  • Кількість вживаного білка залежить від способу життя і активності. Так що якщо навантаження зросли, то і кількість вступників в організм з їжею білків теж має зрости.
  • Пам’ятайте про те, що недолік цього компонента може призвести до небажаних наслідків, таких як атрофія м’язів, погіршення роботи імунної системи, порушення обміну речовин, проблеми в роботі печінки і нервової системи. Але і надлишок теж небезпечний, так як він може спровокувати ряд інших проблем: набряки, порушення роботи нирок, крихкість кісток, надмірна вага та порушення травлення. Знайте міру, щоб уникнути небажаних наслідків.
  • Щоб підвищити засвоюваність, поєднуйте білки рослинного і тваринного походження. Наприклад, прекрасно поєднуються курка і рис, крупи і молоко, боби і м’ясо.
  • Які продукти містять білок?
    Відмовтеся від м’ясних напівфабрикатів і замороженого м’яса. Справа в тому, що при заморожуванні і подальшої розморожуванні частина білків розпадається. А в напівфабрикатах чистого м’яса не так багато, зате є маса шкідливих штучних добавок.
  • Жирні продукти — не найкращий варіант, тому що велика кількість жирів ускладнює процес травлення і перешкоджає повноцінному і правильному засвоєнню білка. Так що відмовтеся від жирних сортів риби і м’яса, а також виключіть такий спосіб приготування, як жарка на маслі.
  • Вживати білкову їжу найкраще на вечерю, але в цьому випадку прийом їжі повинен здійснюватися не пізніше 18:00 . За ніч білок встигне повністю засвоїтися.
  • Якщо ви займаєтеся спортом, то оптимальний час для вживання — це 2 години до тренувань і приблизно годину після них. В цей час потреба зростає, і все кількість буде витрачатися на роботу м’язів.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Лікар - кардіолог вказала на найнебезпечніші для серця продукти

Вживайте білкові продукти, але знайте міру. Крім того, дотримуйтесь при вживанні правила, які дозволять отримати максимум користі з їжі.

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

САМЫЕ ИНТЕРЕСНЫЕ НОВОСТИ ЗА СЕГОДНЯ!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Схожі статті

Чудодійні властивості дині

Maxim

Чим корисний Пангасіус і чи може він заподіяти шкоду?

Sasha

Помилки в їжі, що ведуть до ожиріння

Megusta

Відчуття тяжкості в шлунку: причини її виникнення

Axel

Правильне харчування при остеопорозі

Bobby

Чим корисний Пангасіус і чи може він заподіяти шкоду?

Coolio

Відчуття тяжкості в шлунку: причини її виникнення

Dmitry

Корисний сніданок. Що приготувати і їсти на сніданок.

Megusta

Ідеальне харчування для весняного періоду

Dmitry

Залишити коментар