Дієти та здоров'я

Булгур — смачно, корисно, швидко

Булгур - смачно, корисно, швидко
Булгур, по суті, — це пшениця, саме тому в цій крупі є всі корисні властивості пшеничного зерна. Аналог булгура — ячка, яку роблять в аналогічній рецептом з ячменю, але не пропарюють.

Саме пропарювання дарує крупі неповторний аромат і смак. Булгур засвоюється організмом навіть краще, ніж цільні зерна пшениці. Його рекомендується вживати:

  1. Тим, хто хоче схуднути.
  2. Людям з порушеним обміном речовин.
  3. Хворим на цукровий діабет.

Регулярне вживання булгура сприяє суттєвому зміцненню стінок судин, а також серцевого м’яза.

Незамінним якістю булгура є те, що він містить мало вуглеводів, але в ньому є все ті поживні речовини, мікроелементи і вітаміни, що і в необробленої пшениці.


ЦIКАВI НОВИНИ:

Булгур відмінно насичує, надовго заряджає енергією, від нього не гладшають.

Ця крупа оказ кість благотворний вплив на нервову систему, живить волосся і шкіру.

Булгур — джерело фосфору, вміст якого перевищує кількість макроелементи в багатьох інших зернових культурах.


ЦIКАВI НОВИНИ:

Лізин, який міститься в крупі, дарує булгур антибактеріальні властивості.

Крупа добре перетравлюється, організм повністю її засвоює. Тому булгур рекомендується вживати в їжу людям, які ведуть активний спосіб життя.

Клітковина, якої багата крупа, відмінно чистить кишечник від токсичних відкладень, які збираються там протягом життя. В результаті всі шкідливі речовини виходять з організму, а всі корисні надходять безперешкодно в кров.

Ще одна унікальна властивість булгура: насичуючи організм, він повільно перетворюється в глюкозу, в результаті чого ШКТ працює в нормальному режимі за рахунок одночасного розщеплення жирів і зниження рівня цукру в крові.

Булгур в кулінарії

Булгур - смачно, корисно, швидко
Для гарнірів і супів крупу зазвичай обсмажують у вершковому маслі, це дарує страві приголомшливий горіховий аромат.

Можна використовувати оливкову, топлене масло або навіть соняшни чное, але саме в поєднанні з вершковим маслом крупа набуває свій неповторний аромат і колір. Булгур є відмінною заміною таким гарнірів, як рис і картопля. Крупу можна промивати.


ВАЖЛИВI НОВИНИ:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Худнемо смачно: низькокалорійні рецепти

Цю крупу можна використовувати навіть для приготування десертів. Булгур гарний ще й тим, що його можна використовувати як самостійну страву.

В вірменської кухні булгур використовують для приготування долми — голубців. Замість капусти беруть листя винограду, а замість м’ясного фаршу — булгур, квасоля з цибулею, морква і сочевиця.

Як правильно готувати булгур

Традиційний спосіб приготування:

  1. Потрібно залити крупу окропом (1: 2).
  2. Каструлю укутати рушником і залишити на годину.
  3. Так крупа виходить дуже розсипчастою.

Булгур - смачно, корисно, швидко
Також можна готувати крупу в мікрохвильовці. Важливо вибрати відповідну ємність, так як зерна збільшуються в 2-3 рази в процесі приготування.

В цьому випадку води необхідно взяти трохи менше, ніж в пропорції 1: 2.

Потім потрібно поставити крупу в мікрохвильовку на 2-3 хвилини. Після цього булгур необхідно залишити в каструлі із закритою кришкою на хвилин 15, щоб він «дійшов».

Дуже добре справляються з приготуванням булгура мультиварки. Можна використовувати режим «Каша» або «Гречка».

можна застосувати наступний рецепт:

  1. В режимі «Випічка» потрібно обсмажити крупу на вершковому маслі.
  2. Додати киплячу воду, посолити.
  3. Готувати булгур в режимі «Гасіння» протягом 20 хвилин.
  4. Потім включити мультиварку на режим «Підігрів» ще на 7-10 хвилин.

Булгур в косметології

Корисні властивості цієї крупи застосовуються не тільки в кулінарії, але і в косметології:

  • Скраби для обличчя і тіла.
  • Разом з різноманітними маслами булгур використовується для масажу проблемних зон.
  • Каша з медом і яйцем — ефективна маска для обличчя, яка надає омолоджуючу дію, сповільнюючи процеси старіння.

Протипоказання

Булгур - смачно, корисно, швидко
булгур не можна вживати людям, організм яких не сприймає глютен.

Крім того, крупу не рекомендується їсти людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, особливо в періоди загострення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Корисно знати, чи передається епілепсія дітям у спадок

Оскільки булгур — продукт висококалорійний, потрібно знати міру, інакше все зайве обов’язково відкладеться на талії і стегнах.

Якщо є алергія на злакові, вживати пов від продукт також не рекомендується.

Лікарі не рекомендують вживати булгур при наявності будь-яких запальних процесів в організмі.

Дітям крупу можна починати їсти з 1,5 років.

З чим не варто поєднувати булгур

Препарат не рекомендується поєднувати з картоплею , яйцями , капустою і буряками . Також не потрібно зловживати з сухофруктами в процесі приготування випічки з булгуром , це може спровокувати здуття живота і метеоризм .

Кухарі не рекомендують поєднувати продукт з естрагоном , так як ця пряність перебиває горіховий присмак і робить блюдо гірким .

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

САМЫЕ ИНТЕРЕСНЫЕ НОВОСТИ ЗА СЕГОДНЯ!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Схожі статті

Сушка тіла: особливості харчування для дівчат

Alex

Чи є результат від питної дієти?

Dmitry

Поради для схуднення, молочна дієта з докладним меню

Axel

Стіл номер 5: принципи, особливості, важливі моменти

Serega

Як схуднути смачно і швидко за допомогою смузі?

Dmitry

Як заповнити дефіцит заліза за допомогою продуктів?

Undershmidtther

33 відмінних способу контролювати свій апетит

Maria

33 відмінних способу контролювати свій апетит

Scooby

Як скинути вагу чоловікові: ефективні способи

Sasha

Залишити коментар