Харчування

Яка їжа необхідна людині для підвищення імунітету?

Яка їжа необхідна людині для підвищення імунітету?
Більшість вірусів постійно мутує. Це є причиною щорічних епідемій грипу і ГРВІ.

З цієї причини слід уважно ставитися до власного здоров’я, вживаючи заходів, спрямовані на поліпшення імунних процесів.

Організм кожної людини індивідуальний. Відповідно, у всіх з різною інтенсивністю протікають імунні реакції. Від цього залежить, наскільки часто буде розвиватися хвороба у дорослих або дітей.

На характер і частоту протікання тих чи інших хвороб впливають також умови проживання, харчування, генетичні особливості організму.

В будь-якому випадку, кожна людина повинна прагнути підвищити імунітет, щоб убезпечити себе від важких порушень здоров’я. Існує чимало факторів, які впливають на імунітет.


ЦIКАВI НОВИНИ:

Фактори, що впливають на імунітет

Дуже важливо надавати значення тих факторів, які мають безпосередній вплив на імунітет. Фахівці виділяють різні причини. Але найчастіше у людини слабшають імунні реакції через неправильне харчування. Раціон багатьох сучасних людей, в тому числі дітей, складається з шкідливих продуктів, фаст-фуду, надмірно жирної і солодкої їжі. Саме незбалансоване харчування є основною причиною зниження імунітету.

Більшою мірою порушують імунні реакції продукти, в яких підвищений вміст глюкози. Саме тому солодке слід вживати дозовано. Така їжа підвищує ризик розвитку цукрового діабету другого типу. У раціоні щодня повинні бути присутніми продукти, що підвищують імунітет.

Вторячи причина порушення нормальних імунних реакцій — це несприятлива екологічна обстановка в регіоні. Невелика частина населення живе в гірській або лісовій місцевості.

На сьогоднішній день спостерігається тенденція зростання міст. Жителі мегаполісів відчувають шкідливий вплив вихлопних газів, викидів підприємств. Більшість людей вживає неякісну воду, яка протікає в водопроводах. Це і стає причиною поганого імунітету.

Яка їжа необхідна людині для підвищення імунітету?
Епідемії респіраторних захворювань, які щорічно вражають велику частину населення — це ще одна причина слабких імунних реакцій. Будь-яка ГРВІ послаблює імунітет.


ЦIКАВI НОВИНИ:

Це можна сказати і про бактеріальних інфекціях, для лікування яких часто застосовують антибіотики. Такі препарати значно погіршують опірність організму до патогенної мікрофлори.

Недостатня фізична активність — це ще одна причина ослаблення імунітету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Менструальна мігрень: як зняти головний біль, яка приходить за розкладом

Клітини і тканини організму не отримують достатнього кисневого харчування, порушуються обмінні процеси, погіршується гомеостаз.

На жаль, багато людей сьогодні ведуть малорухливий спосіб життя. Це пов’язано з науково-технічним прогресом. Багато хто проводить більшу частину життя за комп’ютером під час навчання і роботи.

Стреси і неврози, які не є рідкістю в сучасному світі, також знижують імунітет. Особливо часто вони впливають несприятливим чином в міжсезоння — навесні і восени.

У жінок причиною зниження опірності до патогенних мікроорганізмів є нестабільний гормональний фон, який регулює репродуктивну функцію. Варто відзначити, що всі перераховані вище негативні фактори впливають на організм як дорослих, так і дітей. Завданням кожної людини є мінімізація їх впливу.

Корисні речовини в продуктах

Вітаміни

Перед тим, як сказати, які продукти підвищують імунітет, слід розглянути корисні речовини , які містяться в необхідній організму їжі. Не секрет, що їжа покращує імунні реакції за рахунок вмісту біфідобактерій, лактобактерій, вітамінів і мінеральних речовин.

Бифидобактерии і лактобактерії — це речовини, необхідні для правильної роботи кишечника. Не секрет, що за 70% імунних реакцій відповідає кишечник. Біфідобактерії і лактобактерії знищують патогенну мікрофлору травної системи. Вони виробляють амінокислоти, необхідні для засвоєння всіх корисних речовин.

Біфідо і лактобактерії містяться у великій кількості в кисломолочних продуктах, натуральному квасі, квашеній капусті. Вітаміни — це речовини, які безпосередньо впливають на імунітет.


ВАЖЛИВI НОВИНИ:

Особливо важливо не допускати в організмі дефіциту:

  • вітаміну С.
  • вітаміну B.
  • вітаміну A.
  • вітаміну E.

Вітамін С — це речовина, яка відповідає за синтез інтерферону. Цей компонент має противірусну дію.

Саме продукти, багаті вітаміном C, необхідно споживати під час поширення респіраторних захворювань. Не секрет, що великий вміст вітаміну C знаходиться у всіх цитрусових, болгарському перці, шипшині, полуниці, журавлині, червоною і чорною смородині, квашеній капусті, помідорах, свіжої зелені.

Яка їжа необхідна людині для підвищення імунітету?
Все вітаміни групи B благотворно впливають не тільки на імунну систему, а й на роботу зорової системи, стан шкіри, волосся, нігтів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  « Ви помиляєтеся з дитинства »: лікар пояснив, яка температура тіла вважається нормальною

Фолієва кислота (вітамін В9) необхідна для жінок в період вагітності. Ця речовина відповідає за нормальний розвиток плода. Всі речовини групи B виробляють антитіла, які борються з патогенною мікрофлорою.

Вітаміни групи В містяться в горіхах, насінні соняшнику та пшениці, хлібобулочних виробах, курячих яйцях, гречаної і пшоняної каші.

вітамін А називають ретинолом. Така речовина не дозволяє патогенної мікрофлори проникнути в організм.

Крім цього, ретинол дозволяє організму боротися з негативним впливом вільних радикалів. Він міститься у свіжій моркві, гарбузі, обліписі, дині, печінки, сирі, шипшині, манго, персиках.

Найрідше в організмі жінок, чоловіків і дітей спостерігається дефіцит вітаміну E. Така речовина підвищує опірність організму до вірусів і бактерій. Воно міститься в рослинній олії, горіхах, насінні соняшнику, кукурудзі, курячих жовтках, вівсяній крупі.

Макро-і мікроелементи

Важливо для хорошого імунітету вживати продукти, багаті мікроелементами і макроелементами. За імунні процеси відповідає цинк, селен, йод.

Цинк — це мінерал, який відповідає не тільки за стан шкірних покривів, волосся, нігтів, але і впливає на роботу тимуса. Це заліза, яка здійснює регулювання гормону кортизолу.

Саме він пригнічує імунітет. Також цинк в організмі підсилює дію аскорбінової кислоти і ретинолу. Мінерал міститься в рибі, м’ясі, печінці, горіхах, курячих яйцях, сирі, грибах. Щитовидна залоза бере участь в імунних процесах. Таким чином, будь-яке порушення в її роботі здатне значно послабити імунітет.

Для нормального функціонування щитовидної залози необхідний йод, який міститься в морській капусті, рибі, креветках, мідіях, устрицях, коров’ячому молоці, курячих яйцях. Мінерал селен необхідний для синтезу в організмі речовин, що відповідають за імунітет. Такі речовини згубно впливають на патогенну мікрофлору, яка проникає в організм людини щодня.

Селен міститься в грибах, пивних дріжджах, горіхах, рибі і морепродуктах.

Продукти харчування, поліпшують імунітет

Не секрет, що існують продукти, які необхідно вживати в період епідемій, щоб захистити організм від хвороби або прискорити одужання, якщо хвороба вже настала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Гиперпролактинемия - причини, симптоми і лікування підвищення вироблення пролактину

Яка їжа необхідна людині для підвищення імунітету?
щоб зміцнити імунітет, необхідно вживати в їжу свіжу цибулю і часник. Лук містить велику кількість фітонцидів, які блокують хвороботворні віруси і бактерії. При цьому цибуля допомагає імунітету знищувати злоякісні клітини, які містяться в організмі кожної людини.

Часник має антибактеріальну дію. Його речовини дозволять запобігти потраплянню вірусу або бактерії в організм.

Крім цього, часник допомагає очистити організм від шлаків і токсинів. Очищений організм краще справляється з усіма захворюваннями.

Лимон містить величезну кількість вітаміну C. Цей фрукт обов’язково слід вживати під час застуди. Велика кількість ефірних масел містить саме шкірка лимона, яка ще більш корисна, ніж м’якоть фрукта.

Дуже важливо вживати лимон в свіжому вигляді, адже в гарячому чаї вітамін C швидко руйнується.

Допомагає підвищити імунітет і корінь імбиру. Цей продукт містить ефірні масла, вітаміни, мікро- і макроелементи, які впливають на роботу імунної системи.

Мед — це натуральний продукт, який дуже цінується в усьому світі за його чудові смакові якості і користь для організму. Мед підвищує імунітет.

Завдяки цьому він дуже часто застосовується для лікування грипу, ГРВІ та інших респіраторних захворювань. Як і лимон, мед слід їсти в чистому вигляді, оскільки під дією високих температур велика частина корисних речовин руйнується.

Ряжанка, кефір, кисле молоко також покращують імунітет за рахунок того, що вони нормалізують мікрофлору кишечника. В результаті всі імунні реакції прискорюються. Ще однією перевагою кисломолочних продуктів є їх доступність і невелике число протипоказань. Більшості людей дозволено вживати в їжу все кисломолочні продукти.

Існує чимало продуктів, що підвищують імунітет. Кожна людина може скласти індивідуальний раціон, який забезпечить нормальне протікання імунних процесів в організмі. Можна підібрати меню на кожен день з урахуванням користі продуктів і індивідуальних переваг. Слід пам’ятати, що здоров’я багато в чому залежить від вживаної їжі .

Оцінити статтю
[Усього: Середній: ]

САМЫЕ ИНТЕРЕСНЫЕ НОВОСТИ ЗА СЕГОДНЯ!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Схожі статті

Вегетаріанство — за і проти

Dmitry

Яку дієту дотримувати при запаленні підшлункової залози

Alfonso

Чим можна перекушувати, не зашкодивши фігурі?

Tanya

Які фрукти потрібно їсти навесні?

Alfonso

Гранатовий сік — еліксир молодості і краси

Maxim

Дієти при різних формах гастриту

Alfonso

Гіркота в роті під час їжі, а також після: причини і способи усунення

Undershmidtther

Яким має бути харчування при дисбактеріозі?

Dmitry

Десять найкорисніших осінньо — зимових продуктів для організму

Elena

Залишити коментар